Το σταυροτύπωμα (στίξη) στους Βλάχικους πληθυσμούς

Διαβάζοντας την διήγηση στην προηγούμενη ανάρτηση, ο πολεμικός ανταποκριτής HENRY W. NEVINSON μιλάει για “…… γυναίκες και κορίτσια, και μερικές φορές άνδρες που είχαν ένα μπλε τατουάζ  με σταυρό στο μέτωπό τους και στην πλάτη των χεριών τους…..” Πρόκειται για το “σταυροτύπωμα”, μια συνήθεια που σύμφωνα με τον NEVINSON ήταν σημάδι του σκλάβου που αψηφούσε τους Τούρκους, διακηρύσσοντας την πίστη του.

“Το σταυροτύπωμα (τατουάζ) είναι μία συνήθεια η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή ότι υπήρχε στους Βλάχικους πληθυσμούς. Κι όμως από πολύ παλιά οι Bλάχοι συνήθιζαν να “στίζονται” θέλοντας με τον τρόπο αυτό να εκφράσουν την κοινωνική τους τάξη, την ιεραρχία, το θρησκευτικό συναίσθημα ή γιατί πίστευαν πως το τατουάζ προσέδιδε περισσότερη ομορφιά και τύχη στις νέες κοπέλες ή ακόμα και λόγω προκαταλήψεων.

Σύμφωνα με έρευνες το τατουάζ ήταν διαδεδομένο κυρίως στους Bλάχους της Mακεδονίας και της Hπείρου. «Οι αρβανιτόβλαχοι κάνουν βούλα ( στίξη/ κέντημα της σάρκας με βελόνα) ως εξής: Στουμπίζουν κάρβουνο ζεστό κι ανακατώνουν τη σκόνη σε φλυτζάνι ή ποτήρι με ρακή. Τρυπούν το δέρμα με βελόνα ώσπου να βγει αίμα, γιατί αλλιώς δεν πιάνει, στο μεσόφρυδο ή στο χέρι πάνω ή κάτω απ’ τον καρπό, στον πήχυ ή στα δάχτυλα και σχηματίζουν απλό σταυρό ή τ’ αρχικά γράμματα του ονοματεπώνυμού τους και τη χρονολογία γέννησής τους. Τ’ αρχικά γράμματα και τη χρονολογία τα χαράζουν μόνο στ’ αγόρια. Μετά βάζουν το μίγμα (κάρβουνο και ρακή), δένουν το σχήμα με πανί, τ’ αφήνουν 24 ώρες. Το ξεδένουν, το σκουπίζουν, βγαίνει το δέρμα και μένει ανεξίτηλο το σχήμα. Τώρα χρησιμοποιούν και σινική μελάνη. Έτσι αποφεύγουν το μάτιασμα, αλλά το κάνουν και από θρησκευτικότητα και για ομορφιά.» (Πηγή: 1. Η ΦΟΥΡΚΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ , ΙΣΤΟΡΙΑ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, Κ. Έξαρχος, Θεσσαλονίκη 1987, 2. https://vlaxoxoria.gr/)

Φωτογραφία από την Αμερικάνικη εφημερίδα The St Louis Republic, April 5 1903 με τίτλο ” TATTOOED SIGN OF THE CROSS PROTECTS WOMEN – CHRISTIAN WOMEN OF MACEDONIA MARKED WITH A CROSS BETWEEN THE EYES”(Πηγή : https://chroniclingamerica.loc.gov/)

Δημοσιεύθηκε στην Λαογραφικά και άλλα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *