ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΦΑΙΚ ΠΑΣΑ (ΙΜΑΡΕΤ)

—————
“Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την παράδοση και με ενθύμηση του 1701 μ.Χ. για το τέμενος έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από τον χριστιανικό της Παρηγορίτισσας καθώς και από την Νικόπολη το οποίο έφερε ο ιδρυτής του Τεμένους. Επίσης σύμφωνα με το» Δοκίμιον Ιστορικόν περί Άρτης και Πρεβέζης» του Σεραφείμ Ξενόπουλου το τζαμί οικοδομείται στη θέση χριστιανικού ναού (Αγ. Ιωάννη του Πρόδρομου), ενώ στην περιουσία του (βακούφι) ανήκει και το κοντινό χωριό με την ονομασία “Μαράτι”-προφανώς από την παράφραση του όρου Ιμαρέτ με το οποίο είναι γνωστό το τζαμί του Φαίκ Πασά-που είναι και ένα από τα λίγα χωρία που διαθέτει μουσουλμανικό πληθυσμό εκτός από την Άρτα.” (Πηγή : Ιμαρέτ-Φεϋζούλ: Επανερμηνεύοντας τα τεμένη της Άρτας, Ε. Κοντογιάννης, Αθήνα, 2014)

Στη φωτογραφία η είσοδος στο τζαμί – αρχές δεκαετίας ’70 (Πηγή : Machiel Kiel – Netherlands Institute Istanbul)

—————–

To τέμενος του Φαίκ Πασά στις αρχές της δεκαετίας του 70 από την βόρεια όψη, όταν πλέον το ρεβάκ είχε καταρρεύσει ολοσχερώς. (Πηγή : Machiel Kiel – Netherlands Institute Istanbul)

—————

Η επιγραφή ακριβώς πάνω από την είσοδο του τεμένους στα αραβικά. Ήδη το τέμενος είχε αφεθεί στην τύχη του καθώς είναι ευκρινή τα σημάδια βανδαλισμού. (Πηγή φωτογραφίας : Machiel Kiel – Netherlands Institute Istanbul, 1970ς)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *