Ο Κορφοβουνιώτης στρατιώτης Κ. Λ. Παπαδημητρίου που υπηρετούσε στο 40 Σύνταγμα Ευζώνων Άρτης, φορώντας τον παραδοσιακό μανδύα του Εύζωνα, τον “ντουλαμά”. Η λέξη είναι άμεσο δάνειο από την τουρκική λέξη “dolama” που σημαίνει “τύλιγμα”.
Η λέξη “ντουλαμάς” ‘η “δουλαμάς” είχε πολλές και διάφορες σημασίες κατά καιρούς όπως :
- παραδοσιακό, πολυτελές ρούχο, το “δελματίκον” των βυζαντινών, (από το παραδοσιακό τραγούδι «Η κόρη ταξιδεύτρα» που κατέγραψε ο Claude Fauriel στο Chants populaires de la Grèce moderne το 1825) Ιδές κορμί για δουλαμάν, δάχτυλα για την πέναν!Ιδές αχείλη για φιλί, κ’ ας ήν’ και ματωμένα από ρούχα φήνα βενετικά φοδράδια ολα /32 άπό κοκκινάδι άλούπια και ντόσια, & έτερον δουλαμάν ένα άπό μουχαγιάρι μαΰρον και έτερον δουλαμάν άπό ραζον κατνή μαΰρον γίνονται ολα τα άνωθεν /33 καβάδια και δουλαμάδες τον αριθμόν δεκατέσσερα. (Συμβολαιογραφικό έγγραφο του 1541 από την Κέρκυρα)
- ράσο, δουλαμάς 291 -δερβίση το ράσο του δερβίση (Τα άπαντα, τόμος 3, Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, από: Χρήστος Γιοβάνης, 1972 , σελ. 549 – στο γλωσσάρι)
- πανωφόρι στολής (Πηγή : https://el.wiktionary.org/)
Ο παραδοσιακός ντουλαμάς του Εύζωνα αποτελείται από : 1. το φέσι (ή σκούφια) που σήμερα λέγεται “φάριον”, 2. την κρεμαστή φούντα ή θύσανο, 3. τον κυρίως μανδύα με τα πέτα κουμπωμένα και με μανίκια, όπου διακρίνονται στο στήθος μερικά στολίδια, 4. τη ζώνη με τις παλάσκες που αντικατέστησαν το σελάχι, 5. τις κάλτσες με το σώβρακο, 6. τις καλτσοδέτες με φούντες (στη φωτογραφία δεν διακρίνονται οι φούντες), 7. τα τσαρούχια με μαύρες φούντες και 8. το όπλο του με την εφ’ όπλου λόγχη. (Πηγή : ΚΟΡΦΟΒΟΥΝΙ, (ΜΠΡΕΝΙΣΤΑ) ΑΡΤΑΣ, Κ. Ν. Κοκκινέλης, Αθήνα, 2013)