Η περιοχή της Άρτας στον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1840

———————
Τα “Murray’s Handbooks for Travelers” ήταν ταξιδιωτικοί οδηγοί που εκδόθηκαν στο Λονδίνο από τον John Murray ξεκινώντας από το 1836. Η σειρά κάλυψε τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και μέρη της Ασίας και της βόρειας Αφρικής. Σύμφωνα με τον μελετητή James Buzard, το στυλ του Μάρεϊ «απέδειξε τον εξαντλητικό ορθολογικό σχεδιασμό που ήταν κάτι πολύ ιδανικό για την αναδυόμενη τουριστική βιομηχανία όσο και για την Βρετανική εμπορική και βιομηχανική οργάνωση γενικά». Οι οδηγοί έγιναν αρκετά δημοφιλείς ώστε να εμφανίζονται σε έργα μυθοπλασίας όπως το “Dodd Family Abroad” του Charles Lever. Μετά το 1915 η σειρά συνεχίστηκε ως οι “Μπλε Οδηγοί” και τα γνωστά χρυσά επιχρυσωμένα κόκκινα “Εγχειρίδια Murrays” που εκδόθηκαν από τον John Murray, London, συμπεριλαμβανομένου του μακροχρόνιου Εγχειριδίου για την Ινδία, το Πακιστάν, την Κεϋλάνη και τη Βιρμανία που ολοκληρώθηκε με την 21η έκδοση το 1968 πριν αλλάξει από την αρχική μορφή του 1836 σε μια πιο σύγχρονη έκδοση του 1975 με χαρτόδετο.
Η πρώτη έκδοση που περιλαμβάνει την Ελλάδα «Travellers in the Ionian Islands, Greece, Turkey, Asia Minor, and Constantinople» έγινε το 1840.
Η περιγραφή της Άρτας που ακολουθεί στην επόμενη δημοσίευση είναι από τον Τουριστικό Οδηγό του 1872, καθώς γίνεται αναφορά και στην εξέγερση του 1854. Μπορείτε να δείτε όλες τις εκδόσεις του Οίκου John Murray στο λινκ https://www.publishinghistory.com/murrays-handbooks-for… 

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στο πέρασμα του χρόνου. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *