Η Τουρκική Στατιστική της Ηπείρου στο Σαλναμέ του 1895, Καζάς του Λούρου – Αναλυτικοί πίνακες (β’ μέρος)

———————-
Οι πόλεις και τα χωριά της Ηπείρου βρίσκονται στη Στατιστική ταξινομημένα σε σαντζάκια και καζάδες. Προηγείται πάντα η πρωτεύουσα του καζά, που δηλώνεται στα Τουρκικά με τον όρο «κασαμπάς» (κωμόπολη, Χώρα). Ακολουθούν οι υπόλοιποι συνοικισμοί, καταταγμένοι και πάλι σε λήμματα με τη σειρά του οθωμανικού αλφαβήτου. Κάδε λήμμα προσδιορίζεται είτε απλά ως «χωριό» (karye), δηλ. ελευθεροχώρι, είτε ως«τσιφλίκι» (çiftlik).
Σε ελάχιστες περιπτώσεις βλέπουμε τον προσδιορισμό «μοναστήρι» (manastir), που αφορά και μετόχια ή τσιφλίκια μοναστηριών και, στο σαντζάκι της Πρέβεζας μόνο, «νησί» (ada), «αγρόκτημα» (mezraa) και «τοποδεσία» (mevki’). Ο τελευταίος όρος αφορά προαστιακούς συνοικισμούς της Πρέβεζας και το λεγόμενο Τοπ-Αλτί στον καζά του Λούρου, δηλαδή τα προάστια της Άρτας δυτικά του Αράχθου, που απέμειναν στην Τουρκία μετά τις συνοριακές αλλαγές του 1881 .
Οι επόμενες στήλες της Στατιστικής ορίζουν τα εξής: (α) Την απόσταση κάθε χωριού ή πόλης (σε ώρες και σε λεπτά) από τις έδρες των προϊστάμενων διοικητικών κλιμακίων (β) Το άθροισμα των «χανέδων», δηλαδή των «σπιτιών» ή «εστιών» του, που αντιπροσώπευαν την παραδοσιακή οθωμανική απογραφική μονάδα και χρησίμευαν για αιώνες στον υπολογισμό των φόρων (γ) Τον πληθυσμό των αρρένων και των θηλέων κατοίκων, που η συνολική τους καταγραφή ήταν ακόμη καινοτομία στην οθωμανική αυτοκρατορία.
Στο τέλος του κάθε καζά υπάρχει μια «σύνοψη» (icmal) των στοιχείων του, όπου δίνεται ο συνολικός πληθυσμός και μαζί του το άθροισμα των «χωριών» και των ναχιγιέδων του. Είναι ξεκάθαρο πως ο όρος «χωριά» συμπεριλαμβάνει εδώ τα τσιφλίκια, ενώ δε φαίνεται να θεωρούνται «χωριά» οι κασαμπάδες, τα μοναστήρια και οι τοποθεσίες.
Η σύνοψη του καζά του Λούρου που μας ενδιαφέρει έχει ως εξής :
Σύνολο : 13644 – Άρρενες: 7137, Θήλεις : 6507
Χανέδες : 2870
Χωριά : 68
Ναχιγιέδες : 1

Στις φωτογραφίες οι πίνακες με τα χωριά στον Καζά του Λούρου.
(Πηγή : Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΣΑΛΝΑΜΕ ΤΟΥ 1895, Μιχάλης Κοκολάκης, όπως δημοσιεύτηκε στο ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Ιστορικά Μελετήματα, Ε.Ι.Ε., Αθήνα, 2003)

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *