“Ως γυναικεία καταρχήν «τέχνη» η μοδιστρική είχε αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται με την υιοθέτηση εκ μέρους των Νεοελλήνων – των ηγετικών αρχικά στρωμάτων της πρωτεύουσας και των άλλων ελληνικών πόλεων – του δυτικού ενδυματολογικού μοντέλου έναντι του ανατολικού ή παραδοσιακού που επικρατούσε ως τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα – και με τη χρήση του βιομηχανικού υφάσματος. Ένα μέρος της ζήτησης των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων άρχισε να την καλύπτει ένας μικρός αριθμός εργαστηρίων/ατελιέ που διατηρούσαν γυναίκες ενημερωμένες –μέσω περιοδικών, σχεδίων και συνδέσεων με την Ευρώπη για τις τάσεις της μόδας της– και οι οποίες απασχολούσαν έναν αριθμό μαθητευομένων και εργατριών-τεχνιτριών. (Μπάδα Κ., “Από τα «μοδιστρόνια» και τις «μοδιστρούλες», στις μοδίστρες δασκάλες και πάλι πίσω”, Ιωάννινα, 2015)
Έτσι οι πρώτες μοδίστρες στην Άρτα άρχισαν να καταφθάνουν στην πόλη μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Ένας αριθμός κυριών που ανήκαν κυρίως στην ανώτερη αστική τάξη αρχίζει σιγά σιγά να υιοθετεί τον δυτικό τρόπο ντυσίματος κι έτσι ανοίγει ο δρόμος για το επάγγελμα της μοδίστρας και στην πόλη μας.
Στο φύλο με αρ. 59 της εφημερίδας ΑΡΤΑ από τις 3 Οκτωβρίου του 1882 διαβάζουμε και σχετική ανακοίνωση : «Αφίχθη κατ’ αυτάς και κατοικεί όπισθεν του ναού του Αγίου Ιωάννου εις την υπ’ αριθμόν 55 οικίαν, η κυρία Μαριγώ Βασιλικιώτη, ήτις ειδοποιεί το κοινόν της πόλεώς μας ότι κατασκευάζει παντός είδους γυναικεία φορέματα και πίλους του τελευταίου συρμού. Προσέλθετε και θέλετε μείνει ευχαριστημένοι διά την κομψότητα και το μέτριον της τιμής».
Αντίστοιχο άρθρο μπορείτε να διαβάσετε και στο λινκ https://doxesdespotatou.com/epaggelmata-poy-chathikan-i-modistra/
και στο λινκ https://doxesdespotatou.com/enthymion-apo-tin-raptikin/
Στη φωτογραφία, μια παρόμοια ανακοίνωση, σε φύλλο της εφημερίδας του Ιωάννη Παπαβασιλείου ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΛΟΓΟΣ, το 1930.