“Η ευρωπαϊκή επιτροπή οροθέτησης αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές Ιουνίου, πριν ακόμη υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ των δυο ενδιαφερόμενων μερών. Η διεύθυνση των τοπογραφικών ζητημάτων ανατέθηκε στον Άγγλο ταγματάρχη John Ardagh, ο οποίος σύνταξε και τους σχετικούς χάρτες. Ένα μεγάλο θέμα προέκυψε στα χωριά των ΒΔ Τζουμέρκων Καλαρρύτες και Συρράκο, τα οποία είχαν στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ τους, «τα δίδυμα χωριά» όπως τα ανέφερε ο Πουκεβίλ. Κατά τη διάρκεια της οριοθέτησης και πριν ακόμη υπογραφεί η συμφωνία, οι προεστοί του Συρράκου έστειλαν επιτροπή στην Κωσταντινούπολη να ζητήσει την προσάρτηση του στο ελληνικό έδαφος, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Οι Συρρακιώτες, μόλις έμαθαν πως μόνο ένα μικρό μέρος της Ηπείρου θα γινόταν ελληνικό, προσπάθησαν με όλα τα μέσα να πετύχουν την απελευθέρωση και της δικής τους πατρίδας. Ο πατέρας του ποιητή Δημήτριος Κρυστάλλης, μεγαλέμπορος των Ιωαννίνων, πρότεινε η χάραξη των συνόρων να γίνει στον αυχένα Άγιοι Απόστολοι – Γέφυρα Παπαστάθη – Άραχθος ποταμός. Ανέλαβε δε ο ίδιος να φιλοξενήσει την Επιτροπή Χάραξης των Συνόρων στο Συρράκο και πέτυχε ο Ρώσος, ο Γάλλος και ο Άγγλος αντιπρόσωπος να δεχτούν την παραπάνω πρόταση, αλλά οι αντιπρόσωποι της Γερμανίας, Αυστρίας και Ιταλίας αρνήθηκαν. Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία της Επιτροπής, ο Δ. Κρυστάλλης πρόσφερε κρυφά, με το φίλο του Δημήτριο Νίκα, πολλές χρυσές λίρες στον αντιπρόσωπο της Αυστρίας. Αυτός όμως δεν τις δέχτηκε κι έτσι το Συρράκο έμεινε κάτω από τον τουρκικό ζυγό» (Β. Κρυστάλλης, 1952)”. (Η ΟΡΟΘΕΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΑΡΑΧΘΟΥ, Α. Καρρά, Άρτα, 2021)
Στη φωτογραφία ο Δημήτριος Κρουστάλλης, πατέρας του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη. (Πηγή φωτογραφίας : ΣΥΡΡΑΚΟ, ΠΕΤΡΑ – ΜΝΗΜΗ – ΦΩΣ, Β’ τόμος. Συρράκο, 2004)