24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1449 – ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΤΑ

——————

Ο Κάρολος Β’ Τόκος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Άρτας το 1430. Μετά από μερικούς μήνες απεστάλη από τον Σουλτάνο Αμουράδ Β’ ο στρατάρχης Σινάν-Πασσάς, ο επονομαζόμενος Σαραψίας με μεγάλο στρατό για να κυριεύσει την Ήπειρο. Η πόλις των Ιωαννίνων παραδόθηκε στους Οθωμανούς τον Οκτώβριο του 1431, ο δε Κάρολος υποχρεώθηκε να αποδίδει φόρο και να εμφανίζεται στο Σουλτάνο ως υποτελής. Μετά από 19 χρόνια, η πόλις της Άρτας και ολόκληρη η περιοχή της Αμφιλοχίας και Ακαρνανίας παραδόθηκε στον Αρχιναύαρχο του Σουλτάνου Φαΐκ Πασσά. H κατάληψη της Άρτας ήταν αναίμακτη καθώς οι Αρτινοί είχαν κλείσει συμφωνία με τον Σουλτάνο.
Έτσι η περιοχή προσαρτήθηκε στην Οθωμανική αυτοκρατορία και ονομάσθηκε Κάρλελι, δηλαδή επικράτεια του Καρόλου, διατηρώντας το όνομα και κατά τους Οθωμανικούς χρόνους. Ο δε Κάρολος Τόκος, εκδιωχθείς, περιορίστηκε στα νησιά Λευκάδα, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά και πλήρωνε φόρους στο Σουλτάνο, ωστόσο διατήρησε τον τίτλο «Κύριος της Άρτης, Δουξ της Λευκάδος και κόμης Παλατίνος Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου», απεβίωσε δε το 1460.Ο Φαΐκ Πασάς, ο οποίος είχε χωριά γύρω από τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, καθώς και ακίνητα στη Θεσσαλονίκη, αφιέρωσε τα έσοδα από αυτά στο φτωχοκομείο που έκτισε (imaret) στη “Narda”. Τα οθωμανικά αρχεία επίσης αναφέρουν ότι πριν χτιστεί το γνωστό γεφύρι, ο Φαΐκ πασάς είχε χτίσει γέφυρα για να εξασφαλισθεί η γρήγορη μετάβαση από τη μια πλευρά του Αράχθου στην άλλη, καθώς τότε γινόταν μόνο με πλοιάρια. Επίσης φρόντισε να υπάρχει οδικό δίκτυο που να συνδέει την Άρτα με τα Τρίκαλα.(Πηγές : ΔΟΚΙΜΙΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ, Σεραφείμ Ξενόπουλου, 1884 και ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΑΡΤΑ 1449-1881, Φώτης Βράκας, academia.edu)

Στη φωτο Xαρακτικό του Κάστρου της Άρτας -1686 (View of the castle of Arta, Enderlin Jacob, 1686). http://eng.travelogues.gr/

Δημοσιεύθηκε στην Η Άρτα στην Τουρκοκρατία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *