Πιο παλιά είχαμε αναρτήσει την περιγραφή της Άρτας στον πρώτο ταξιδιωτικό οδηγό “Murray’s” για την Ελλάδα, όταν η Άρτα ήταν ακόμη τουρκοκρατούμενη.
Στην έκδοση του ίδιου ταξιδιωτικού οδηγού το 1907, ο συγγραφέας προτείνει την πιο σύντομη διαδρομή μέσω Σαλαώρας, καθώς η διαδρομή από Πρέβεζα προς Άρτα διά ξηράς έπαιρνε διπλάσιο χρόνο… Ωστόσο αν και ο δρόμος μέσω Σαλαώρας ήταν πιο γραφικός, εν τούτοις στερούσε από τον ταξιδιώτη τη χαρά να επισκεφθεί ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία….
ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Πρέβεζα – Σαλαγόρα, 3 ώρες
Σαλαγόρα – Άρτα, 3 ώρες
Άρτα – Καραβασσαράς, 4 ώρες
Καραβασσαράς – Πέντε Πηγάδια, 2 ώρες
Πέντε Πηγάδια – Γιάννενα, 6 ώρες
————————
Σύνολο 18 ώρες
«…..Η Σαλαγόρα, που είναι ένας οικισμός σε χαμηλό λόφο στη βόρεια όχθη του κόλπου, είναι το λιμάνι της Άρτας. Εδώ μπορείτε να προμηθευτείτε άλογα για να φτάσετε στην Άρτα. Στη περιοχή τον χειμώνα υπάρχει εξαιρετικό κυνήγι με μπεκάτσες, μπεκατσίνια και άλλα άγρια πουλιά και ομάδες Άγγλων κυνηγών συνήθιζαν παλιά να κάνουν τη Σαλαγόρα αρχηγείο τους για να εξορμούν για κυνήγι.
Ο δρόμος περνάει μέσα από την πεδιάδα της Άρτας. Αυτή η πόλη είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας, δίπλα στον ποταμό Άραχθο, παραφθορά του οποίου είναι και το σύγχρονο όνομά της.
Λίγες πόλεις στην Αλβανία είναι ομορφότερες όσο αφορά την άποψή της, την κατάστασή της και τις διασυνδέσεις της. Η προσέγγιση στην πόλη είναι όμορφη : υπάρχουν πολλά δάση στα κοντινά μέρη και περιβάλλεται από κήπους, περιβόλια με πορτοκαλιές και αμπέλια. Πριν φτάσουμε στην πόλη διασχίζουμε μια γραφική γέφυρα, αξιοθαύμαστης κατασκευής, πάνω από τον Άραχθο. Η κατασκευή της αποδίδεται σε έναν από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.
Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται περίπου στις 8000 κατοίκους, απ’ τους οποίους τα 2/3 είναι χριστιανοί και οι υπόλοιποι εβραίοι. Υπάρχουν αρκετά τζαμιά και εκκλησίες, λίγα μαγαζιά και μερικά ωραία σπίτια. Η ‘Αρτα με την γύρω περιοχή παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το 1881.
Οι γειτονικές περιοχές στην Άρτα μαστίζονται το καλοκαίρι από την ελονοσία. Το κυριότερο ενδιαφέρον στοιχείο στην πόλη είναι το ερειπωμένο κάστρο της. Στέκεται πάνω στα θεμέλια της αρχαίας ακρόπολης που αποτελούνταν κυρίως από κυκλώπεια τείχη.
Η Αμβρακία, αρχικά αποικία των Κορινθίων, έγινε αργότερα η πρωτεύουσα του Πύρρου. Οι κάτοικοι της Αμβρακίας μετεγκαταστάθηκαν από τον Αύγουστο στη Νικόπολη. Αλλά η πόλη ανακαταλήφθηκε την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και έγινε ξανά ένας τόπος μεγάλης σπουδαιότητας.
Το σύγχρονο όνομα της Άρτας αναφέρεται και γίνεται για πρώτη φορά γνωστό το 1081, στην Ιστορία της Άννας της Κομνηνής. Η ερειπωμένη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας χρονολογείται, σύμφωνα με την επιγραφή πάνω από την πόρτα, από το 819 και αξίζει να την επισκεφτεί κανείς, όπως επίσης και τη Μητρόπολη που κρέμεται πάνω από τις όχθες του ποταμού. Τα ερείπια από τα τείχη της Αμβρακίας επιβεβαιώνουν τα γραφόμενα των αρχαίων συγγραφέων, όσο αφορά τη δύναμή της. Ήταν χτισμένα από πελώριες τετράπλευρες πέτρες, μερικές από τις οποίες έχουν μέγεθος 18 χ 5 πόδια. Όπως και η αρχαία πόλη, η σύγχρονη Άρτα έδωσε το όνομά της και στον γειτονικό κόλπο…. (συνεχίζεται) [Πηγή : Murray’s Handbook for travellers, J. Murray, U.K., 1907)
Μπορείτε να διαβάσετε παλιότερες αναρτήσεις σχετικά, στο λινκ https://doxesdespotatou.com/i-periochi-tis-artas-ston-proto-taxidio/
και στο λινκ https://doxesdespotatou.com/i-perigrafi-tis-artas-ston-taxidiotik/